Karmel naturalny, lepka ciecz o gorzko-słodkim smaku i barwie ciemnobrązowej, znajduje zastosowanie szczególnie w piekarnictwie, do barwienia napojów alkoholowych i bezalkoholowych, wyrobów paszowych (np. karma dla zwierząt domowych), sosów musztardowych, pomad cukierniczych czy specyfików farmaceutycznych.
Karmel amoniakalny
Karmel amoniakalny, o głębokim aromacie i gorzko-słodkawym smaku z wyczuwalnym lekko kwaśnym posmakiem, o dużej sile barwienia, stosuje się między innymi do wyrobów cukierniczych, sosów, zup, przypraw, napojów alkoholowych i bezalkoholowych, przetworów owocowo-warzywnych a także do barwienia karmy dla zwierząt.
Karmel naturalny i amoniakalny pakowany jest w jednorazowe, polietylenowe, szczelnie zamknięte opakowania o masie netto 12 lub 40 kg oraz w paletopojemniki o masie netto 1000 kg. Karmel, produkowany przez naszą firmę, odpowiada wymaganiom aktualnie obowiązującego rozporządzenia Komisji Unii Europejskiej nr 231 z dnia 9 marca 2012 roku, ustanawiającego specyfikacje dla dodatków do żywności.